Verstappen al na één ronde klaar in Grand Prix van Spanje

door | 14 augustus 2017

Als verdedigend kampioen in de Grand Prix van Spanje waren de verwachting voor Max Verstappen hooggespannen. Na slechts een paar honderd meter was de race van de jonge Nederlander echter al voorbij. In het restant van de wedstrijd op het circuit nabij Barcelona was het zeker nog spannend om de winst. De twee grote kanshebbers op de wereldtitel dit seizoen vochten een verbeten strijd uit. Uiteindelijk trok de Brit Lewis Hamilton aan het langste eind. In dit artikel lees je meer over de GP van Spanje en gaan we uiteraard dieper in op de kansen van Max Verstappen dit seizoen.

Twee Finnen en een Nederlander in een botsing

In de kwalificatie ging het Verstappen voor de wind. Met een vijfde plaats op de startgrid presteerde hij naar behoren. Hij bleef onder andere zijn teamgenoot bij Red Bull, Daniël Ricciardo, voor en wist het zelfs de Ferrari-rijder Räikkönen lastig te maken. Eenmaal bij de start van de race leken we ons als toeschouwers dan ook op kunnen maken voor een mooie rit. Het liep door een kleine fout van Bottas van Mercedes echter anders. Deze Fin tikte zijn landgenoot Räikkonen aan in de eerste bocht. Hij verloor hierdoor zijn lijn en kon Verstappen niet ontwijken. Samen raakten ze van de baan en voor beiden was de race vrijwel direct over. Ook Bottas haalde overigens de finish niet, maar hij kon nog wel ongeveer de helft van de 66 rondes volmaken voordat hij zijn Mercedes-bolide aan de kant moest zetten.

Hamilton wisselt slim van banden en profiteert van Bottas

Als je vaker Formule 1 kijkt dan weet je dat het niet alleen draait om de snelste auto en de beste coureur. Het slim wisselen van banden kan op bepaalde banen een groot voordeel opleveren. Voor Hamilton van Mercedes was dit in de Grand Prix van Spanje zeker het geval. Door extra lang door te rijden op zijn eerste setje en daarna wat minder snelle, maar ook minder aan slijtage onderhevige, banden er onder te zetten kon hij Sebastian Vettel van Ferrari aan het eind van de race achter zich houden. Bovendien pakte Bottas enkele nuttige seconden voor Hamilton. De Finse teamgenoot van de Brit zorgde ervoor dat Vettel na een bandwissel niet direct voorbij hem kon komen. Of het Vettel zonder dit oponthoud wel gelukt was blijft de vraag, maar de 3,5 seconden die Hamilton voor Vettel over de streep kwam was geen al te ruime marge.

Wie gaat er wereldkampioen worden?

Verstappen werd vooraf getipt als mogelijke wereldkampioen. Toch blijkt dit seizoen dat Ferrari en Mercedes een stuk sneller zijn dan de rest. De upgrade aan de Red Bull-wagens was niet ingrijpend genoeg om het deze teams lastig te maken. Ze blijven echter wel sneller dan de rest van het veld, iets wat Ricciardo met een knappe derde plek bewees. Dankzij het uitvallen van Bottas en Räikkönen kon hij profiteren. Dit seizoen lijkt de strijd om de wereldbeker echter te gaan tussen Vettel en Hamilton. Beide wonnen al twee Grand Prix-wedstrijden en het verschil tussen hen is maar zes punten. Tijdens de komende races zal het dan ook weer bloedspannend zijn.

Categorie: F1