Vereisten en voorwaarden

Vereisten en voorwaarden

Wil je graag je eigen rijschool beginnen en dus rijschoolhouder worden? Dan zul je daarvoor eerst een opleiding moeten volgen als rijinstructeur en vervolgens een cursus uit moeten zitten om officieus rijschoolhouder te worden.

Wanneer je je eigen rijschool wilt beginnen dan zul je je wel bewust moeten zijn van de vereisten en de voorwaarden die gesteld worden aan zowel het ondernemerschap als de rijinstructeur. Wanneer je na het met succes afronden van de opleiding tot rijinstructeur je eigen rijschool wilt beginnen dan heb je verschillende opties:

1. Je kunt kiezen om een volledig zelfstandig bedrijf te worden. Hierbij schrijf je je als rijschoolhouder in bij de Kamer van Koophandel met een bedrijfsnaam en de bedoeling om zelf klanten te werven. Je kunt dit in den beginne als zzp-er uitvoeren, maar je kunt in de toekomst ook overwegen personeel aan te nemen.

2. Een andere optie is zelfstandig te worden, maar als onderdeel van een franchise. Je werkt dan samen met een rijschool die al goed bekend staat en heeft andere voordelen als grotere naamsbekendheid dat vaak hand in hand gaat met meer inschrijvingen van gewillige leerlingen. Als je je eigen rijschool wil beginnen is een franchise een goede optie, zo kun je bijvoorbeeld een rijschool worden van de ANWB. Je opereert dan zelfstandig, maar onder de merknaam van de ANWB.

Als je een keuze wilt maken uit één van bovenstaande opties dan zul je je eigen voorkeuren en eisen in overweging moeten nemen. Wat is in jouw geval verstandig? Heb je voldoende kapitaal om voor jezelf te beginnen of is een franchise nemen goedkoper en wellicht succesvoller? Wil je niet afhankelijk zijn van een franchise, maar volledig je eigen boontjes doppen? Dan kun je beter voor jezelf gaan, maar daar zitten natuurlijk een hoop nadelen aan. Je hebt nauwelijks naamsbekendheid, het heeft vaak wat meer tijd nodig om leerlingen te werven en in het begin zul je niet veel geld verdienen, maar wel enorm veel uren maken. Dat is natuurlijk de charme van een eigen rijschool, het beginnen met niets en het uiteindelijk doorzetten tot een succesvolle loopbaan.

Als zelfstandig rijinstructeur zul je ook verstand moeten hebben van ondernemen. Daar valt bijvoorbeeld boekhouden onder, onderhoud van de auto, plannen van de agenda en nog veel meer. Als je nog niet veel weet van ondernemen dan kun je een ondernemersopleiding tot rijschoolhouder volgen. Een aanrader is de opleiding van BOVAG waarmee men in twee dagen wordt klaargestoomd voor het rijschoolhouderschap.

Onderwerpen die tijdens deze opleiding worden behandeld zijn onder andere:

•      Opzetten van een onderneming;

•      Belasting;

•      Marketing;

•      Financieel management.

Aan het einde van de twee dagen ontvang je een certificaat en hoef je geen examen af te leggen. Je bent niet verplicht om een dergelijke opleiding te volgen om je eigen rijschool op te zetten. Wel moet je in het bezit zijn van een geldige opleiding als rijinstructeur.