Tips voor je theorie examen

door | 27 juli 2020

Onlangs kwam een Britse dame in het nieuws met een record op haar naam. Een negatief record welteverstaan. Ze was na 90 keer nog steeds niet geslaagd voor haar theorie examen. Deze strijd die ze al jaren voert kostte haar inmiddels al meer dan 4000 euro. Ben jij binnenkort ook aan de beurt en ben je van plan om dit karwei wel in één keer te gaan klaren? Dan volgen hier enkele tips om de kans van slagen wat te vergroten.

Nooit onderschatten

Al ben je nog zo zeker van je zaak, onderschat het theorie-gedeelte van het rijbewijs niet. Rijden leer je voornamelijk door veel te oefenen en na veel praktijklessen kun je spreken van een goede behendigheid in de auto. Ditzelfde geldt ook voor de theorie. De instructeur van je rijschool bespreekt vanzelf wanneer je klaar bent om het rijexamen aan te vragen. Zorg er dan dus wel voor dat je de theorie goed kent. Door veel te oefenen in een speciaal boek of via internet zul je je snel de stof eigen kunnen maken. En als je moeilijke onderwerpen tegenkomt kun je altijd nog aan de bel trekken. Je leraar kan je deze onderwerpen als ervaringsdeskundige prima uitleggen. Let er dus op dat deze je pas gaat aanmelden nadat je het theorie gedeelte hebt behaald. Een kwestie van eigen verantwoordelijkheid dus.

Bereid je goed voor

Zorg ervoor dat je goed uitgerust en in goede conditie aan het examen begint. Uiteraard moet de stof onderhand al goed in je hoofd zitten. Veel oefenen met proefexamens en pas aan het examen deelnemen als de resultaten voldoendes opleveren spreekt voor zich. Maar dan nog moet je wel een beetje fit van start gaan aan de echte test. Pas dan zul je ook deze tot een positief einde brengen. En het zou toch zonde zijn om er meerdere keren over te moeten doen en veel meer te moeten betalen?