Theorie-examen behalen


Wanneer je begint met je rijlessen, ben je voornamelijk gefocust op de praktijk. Je wilt leren rijden, maar dit gaat je niet lukken zonder ook de theorie te snappen. Als jij niet weet dat je moet stoppen als er mensen over het zebrapad willen lopen, ben je een groot gevaar op de weg. Of weet jij niet wanneer je voorrang hebt en geen idee wat de regels zijn op de snelweg? Dan wordt je een ware brokkenpiloot. Theorie is dus erg belangrijk. Je leert alle verkeersregels en de betekenis van de verkeersborden. Wel zo handig als je het straks alleen moet doen. Dan is er geen instructeur meer die op tijd in kan grijpen. Wat je in de theorie leert, kun je in de praktijk toepassen. Zorg dus dat je die theorie goed onder de knie krijgt en je zult zien dat het in het verkeer een stuk makkelijker gaat.

Theoriecursus

Begin op tijd met het leren van de theorie. Hoe eerder jij je theorie-examen hebt gehaald, hoe sneller je achter het stuur kunt kruipen. Heb jij moeite met leren? Gelukkig bieden veel rijscholen een theoriecursus aan. Afhankelijk van de rijschool, volg je een dagdeel, één of twee dagen een theoriecursus. Je zit als het ware in een klasje. Alles wordt goed en klassikaal uitgelegd en soms heb je de mogelijkheid om meteen na die tijd het examen te maken. Heb je echt heel veel moeite om je te concentreren? Dan kun je overwegen om individuele theorielessen te volgen. Door de individuele begeleiding, zijn deze lessen erg effectief. Wat je vooral niet moet doen, is het examen onderschatten. Het is een pittig examen. Je theorie-examen moet je aanvragen bij het CBR. Je kunt het ook door je rijschool laten aanvragen.

Hoe ziet een theorie-examen er uit?

Sinds september 2014 zijn veel examencentra overgegaan op een nieuwe theorie. Waar eerst een CBR-medewerker nog uitleg kwam geven, doe je nu alles individueel. Er is geen grote tv-monitor meer, maar je hebt je eigen touch-screen. Het examen duurt ongeveer 20 tot 30 minuten. Je krijgt 25 vragen over gevaarherkenning en hiervan moet je er minimaal 13 goed hebben. Je krijgt 8 seconden om deze vragen in te vullen. Dit lijkt weinig, maar als je straks echt aan het rijden bent, zul je merken dat je vaak nog sneller moet beslissen. Verder krijg je 30 vragen over verkeersregels en 10 vragen over verkeersinzicht. Hiervan moet je 35 vragen of meer goed hebben. Na afloop krijg je meteen de uitslag te zien. Op je scherm zie je precies welke vragen je fout had. Als je het examen hebt gehaald, heb je 1,5 jaar de tijd om je rijbewijs te halen. Het kan zijn dat je nog via de oude methode je theorie-examen af moet leggen, dit hangt af van het examencentra