Optimale wegligging met zomer- en winterbanden

door | 6 juni 2019

Het hele jaar door wil je natuurlijk veilig van de auto gebruik maken. Een van de belangrijkste punten voor veilig gebruik van de auto is het contact met het wegdek. Je banden spelen daarbij uiteraard een cruciale rol. Slechte banden, bijvoorbeeld door geen profiel of scheuren in de wangen, zijn funest voor een veilige rit. Onder andere de ANWB adviseert dan ook om maandelijks je autobanden te controleren op profieldiepte, beschadigingen en bandenspanning. Zo kun je tijdig ingrijpen indien er onverhoopt iets niet goed is aan je banden. Maar ook andere aspecten zijn van invloed op de rijveiligheid. Hierbij kun je denken aan het seizoen waarin je rijdt.

Switch tussen zomer- en winterbanden

Er wordt al jaren veel aandacht aan besteed. Het jaarlijks wisselen van zomer- en winterbanden. Waar je in de zomer een optimale grip behaald met zomerbanden zijn deze in de winter een veel groter risico dan winterbanden. Doordat zomerbanden een vrij harde compound hebben en het profiel is ontworpen voor de afvoer van water zijn deze in de winter niet afdoende. Sneeuw en ijs gaan bij de zomervarianten in het profiel nesten waarna de grip bijna geheel verloren gaat. Met winterbanden voorkom je deze problemen. Doordat de winterband van een zachter compound rubber gemaakt wordt en deze grove profielvlakken heeft welke continu vibreren wordt sneeuw en ijs hier telkens uitgewerkt. Zo kan het profiel continu ”pakken” en zal deze dus vele malen minder snel gaan slippen. Het verschil qua remweg bedraagt maar liefst 50% op een besneeuwd wegdek.

Online bestellen en laten opslaan

Je winterbanden kun je uiteraard eenvoudig online bestellen. Een Nederlandse webshop in autobanden is bijvoorbeeld Banden Online Bestellen. Deze firma levert alle banden met laagste prijsgarantie. Hierdoor bespaar je aanzienlijk op de aanschaf en kun je veelal ook besparen op de montage en opslag van banden. De voordeligste montagepartner monteert al vanaf € 5,- per band. En opslag van een set banden kan al voor slechts € 25,- euro per jaar. Met deze scherpe tarieven bespaar je snel enkele honderden euro’s per aankoop. Daarbij worden bestellingen vaak de volgende werkdag geleverd.

Set stalen velgen met banden

Veel automobilisten rijden ’s winters liever op stalen velgen dan op lichtmetalen velgen. Vooral door pekel en ander vuil op de weg kunnen velgen beschadigen. Wanneer je op stalen velgen rijdt is dit veelal geen groot probleem. Bij lichtmetalen velgen is de gemiddelde automobilist hier niet blij mee. Lichtmetaal is een stuk prijziger in aanschaf en ook het laten repareren van lichtmetalen velgen is vaak duur in vergelijking met stalen velgen. Je koopt stalen velgen al vanaf € 30,- per velg terwijl lichtmetaal al snel rond de € 200,- per velg kost. Ook sets winterbanden met stalen velgen kun je super voordelig aanschaffen bij Banden Online Bestellen.