Auto leasen of kopen?

door | 23 augustus 2017


Veel mensen die een nieuwe auto willen aanschaffen zien zichzelf voor de vraag gesteld of ze een nieuwe auto moeten kopen of leasen? Of het beter is om een auto te kopen of te leasen hangt van verschillende factoren af. We zullen in dit artikel een aantal van die factoren bespreken zodat u geholpen wordt in uw keuze tussen koop of lease.

Wat zijn de kosten van een auto kopen?

Het is allereerst van belang om de kosten in kaart te brengen als u een nieuwe auto aan zou schaffen. U moet uiteraard de nieuwprijs en eventuele afleverkosten betalen bij het aanschaffen van een nieuwe auto. Houd er rekening mee dat u vaak nog kunt onderhandelen om iets van de aanschafprijs af te krijgen. Daarnaast heeft u natuurlijk te maken met afschrijfkosten, uw auto daalt ieder jaar met een bepaald percentage van de nieuwwaarde. Die afschrijving kan behoorlijk veel zijn, zeker bij de wat duurdere modellen. Daarnaast krijgt u natuurlijk te maken met vaste kosten zoals wegenbelasting, uw autoverzekering (een WA-autoverzekering is verplicht), brandstof, reparatie en onderhoud. Als u dat allemaal zo goed mogelijk in kaart heeft gebracht, kunt u kijken wat u voor het merk en model auto dat u wilt aanschaffen betaalt als u deze zou leasen. Bij leasen heeft u geen kosten van wegenbelasting, verzekering, reparatie en onderhoud. Als de kosten per maand aanzienlijk lager zijn bij leasen in vergelijking tot koop zou leasen een overweging kunnen zijn.

Gemak van leasen

Een voordeel van een auto leasen is natuurlijk dat u geen zorgen heeft over eventuele gebreken of onderhoud. Als er iets met uw leaseauto aan de hand is, wordt die kosteloos gerepareerd en hoeft u verder niets te regelen. Veel mensen vinden dat een zeer prettig gegeven omdat ze op die manier weer een stuk ontzorgd worden. In ons drukke leventje hebben we al zo weinig tijd, dus in die zin bespaart het lease van een auto u tijd en dat is geen onbelangrijke factor. Wel is het natuurlijk zo dat uw verkeersboetes, net zoals bij een koopauto, gewoon zelf moet betalen. Dat staat geheel los van de leaseovereenkomst, maar eigenlijk spreekt dat natuurlijk voor zich. Ook het eigen risico bij schade door uw eigen schuld komt gewoon voor uw rekening.
Als nadeel van leasen is te noemen, dat het relatief duur is als u de auto weinig gebruikt. Een ander nadeel is dat uw duurder uit bent dan wanneer u een goede occasion op de kop tikt voor veel minder dan de nieuwwaarde. Ook is het zo dat contractbreuk vrij duur is, bijvoorbeeld als u uw baan kwijtraakt of gaat verhuizen.